Proč tolik lidí miluje italskou kuchyni?

Pokud jste někdy byli v Itálii a měli jste možnost ochutnat pravou a nefalšovanou italskou kuchyni z místních surovin, jistě dáte za pravdu, že se jedná opravdu o mimořádně chutná jídla, která jsou gurmánským zážitkem i pro ty největší ofrňovače nosu. I v Česku můžete ochutnat výborná italská jídla, ale zajděte si na ně raději do pravé italské restaurace. Některé rádoby napodobeniny, které se zde praktikují by pravého Itala nejspíš přivedli do mdlob.

těstoviny

Italská kuchyně si zakládá na čerstvosti surovin. Čerstvé bylinky, jako třeba bazalka obohatí svou chutí a aromatem téměř každé jídlo. V jídlech najdete i hodně zeleniny, která se taktéž používá čerstvá a místní. Rajčata, papriky, cukety, lilek…to všechno je oblíbená italská zelenina. Těstoviny, které jsou pýchou Itálie, se vyrábí také přímo v zemi a opravdu poznáte velký rozdíl mezi nimi a těstovinami, které konzumujeme my. Potrpí si také na kvalitní oleje, nejčastěji používají extra panenský olivový olej. A nešetří s ním. Tuky jsou nositeli chuti, proto nám italská jídla zřejmě tak chutnají.

V Itálii najdete spoustu stánků s rychlým občerstvením, kde můžete ochutnat třeba vynikající pizzu. Pak spoustu luxusních, cenově dražších restaurací a také útulné malé restaurace s výborným domácím jídlem a rodinnou atmosférou. Takové podniky nejčastěji navštěvují i místní.

pizza

Nebuďte překvapení, že Italové téměř ke každému jídlu podávají víno. Je to jeden z nejoblíbenějších alkoholických nápojů v zemi, a Italové si ho umí vychutnat. Zatímco my máme pivo, Italové mají víno. Přesto v zemi není nijak vysoký počet alkoholiků.

Na co si Italové také velmi potrpí, je kvalitní a výborná káva s něčím sladkým. Kdyby vás viděli, jak zaléváte lžičku rozpustné kávy vodou z konvice, asi by byli v šoku. Potrpí si na překapávanou kávu typu espresso, čím kvalitnější, tím lepší. K tomu si vychutnávají tradiční italské dezerty a pečivo, jako je tiramisu, cornetto, panna cotta, zabaione nebo gelato, pravá italská zmrzlina, která je nenahraditelná.