Čím jsou způsobeny současné problémy v zásobování lékáren?

Za poslední desetiletí si lidé zvykli, že zásobování lékáren Technolife je v podstatě bezproblémové, alespoň u běžných typů léků. Ty jsou k dostání všude a člověk se nemusí bát, zda budou zrovna ten, který potřebuje, mít.

Tato situace se bohužel začíná měnit. Stále více se projevuje nedostatek některých léčiv na našem trhu. Týká se to především antibiotik, ale postiženy jsou i jiné přípravky. To však bohužel znamená, že lidé, kteří mají předepsáni konkrétní lék, musí často navštívit hned několik lékáren a doufat, že jej v některé z nich budou mít. A to rozhodně není ideální, pokud je člověk nemocný.

některých léků začíná být nedostatek

Je tedy pochopitelné, že lidé na tuto situaci nadávají a volají po nápravě. Jen málokdo se však zajímá, jaká je skutečná příčina. Přitom právě ona je důležitá, neboť pouze po jejím odhalení můžeme přijmout potřebná opatření na její odstranění. Navzdory všeobecnému přesvědčení tato situace nemá mnoho společného s posíláním léků na Ukrajinu. Ve skutečnosti tento trend začal ještě předtím, ačkoliv se teprve rozjížděl a zatím nebyl moc patrný.

Hlavním důvodem, proč k nedostatku léků došlo, byla paradoxně snaha vlády občanům pomoci. V tomto případě se jednalo o zastropování cen určitých léčiv, především právě antibiotik. Jistě, dávalo to smysl, především v době epidemie koronaviru, kdy bylo potřeba, aby si lidé právě antibiotika mohli dovolit.

plné regály v lékárnách se stávají minulostí

Problém je v tom, že to zároveň znamenalo snížení příjmů výrobců těchto léků, mnohdy do takové míry, že se jim zkrátka již nevyplatilo je vyrábět. Vláda jim tyto ztráty samozřejmě částečně kompenzovala, avšak vzhledem ke stavu státního rozpočtu nemohlo jít o dostatečnou částku.

Důsledkem toho mnoho firem, a to jak výrobců, tak dodavatelů, ukončilo svou činnost, což způsobilo již zmíněný nedostatek určitých přípravků. Ten se, vzhledem k tomu, že ve skladech i v lékárnách ještě nějaké zásoby byly, začal projevovat až později a naplno nás zasáhl až nyní. Bohužel, cesta, jak to vyřešit, není jednoduchá. Jediná rozumná možnost by znamenala zvýšení cen těchto léčiv, což by se setkalo s odporem velké části lidí, což vláda samozřejmě nechce. Jiný způsob, jak situaci napravit, však v současnosti není.