Milující výchova

Výchova dětí není nic jednoduchého
Každý rodič si klade otázku jak správně vychovat své dítě. Ale kdo určuje, jaká výchova je ta správná? Obecně se dá říct, že by se mělo vychovávat v rovině “svoboda jednoho končí tam kde začíná svoboda druhého”. Jenže to není jen tak. Při výchově neplatí jasně daná pravidla, ale rodiče často přichází na to, že to nebude tak snadné, jak si původně mysleli. Vychovat člověka, který bude nejlépe zdravě sebevědomý, tak akorát průbojný, chytrý, hodný a podobně je snad nemožné. Každý máme své kladné i záporné vlastnosti, které se objevují již v dětství. Je třeba s nimi pracovat. Obecně jde ale říct, čeho by se měli rodiče vyvarovat.

děti na procházce

Styl výchovy si musí určit každý sám
Chcete zavádět volnou výchovu? Nebo dbáte na Montessori přístup, kdy dítě poznává aktivně svět a rozvíjí své schopnosti? Ať se rozhodnete jakkoliv, je potřeba vychovávat dítě s láskou. Vyrovnaní, klidní a milující rodiče totéž předávají svým dětem, tak jako věčně vystresovaní, depresivní a rozhádaní rodiče stejné vzorce předávají dál.

brečící dítě

Děti nás napodobují, a pokud se rozhodnete například tvrdě trestat každý prohřešek, vychováte z nich tyrany. Pokud budete milující rodiče, kteří své dítě podporují, vychováte člověka se stejnými sklony. Není na tom nic složitého. Je potřeba vždycky myslet na to, že děti jsou jako houby a nasávají všechno ze svého okolí.

Malé děti jsou bezbranná stvoření, která neumí korigovat své chování, neumí pracovat s emocemi a nechápou spoustu věcí. Při výchově musí mít člověk na paměti, že jedná s malým dítětem, které objevuje a zkouší. Vždy je lepší být oporou než někým, za kým se potom bude dítě bát jít se skutečným problémem – bude si totiž pamatovat vaše reakce na obyčejné věci. Dítě potřebuje láskyplnou náruč a to po celý svůj život. Pamatujte si to, protože máte ve výchově vašeho dítěte jen jeden jediný pokus.