S tekutými tapetami nemůžete šlápnout vedle

Už jste někdy zkoušeli pokládat na zeď tekuté tapety Colortap? Pokud ne, pak https://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-platcu-metodika/zamestnavatele/minimalni-vymerovaci-zaklad bychom vám mohli poskytnout alespoň pár krátkých náhledů, o to vlastně je, a čím se tekuté tapety vyznačují.

Velmi dekorativní záležitost

Když se zamyslíte nad tím, jak vhodně vyzdobit zdivo v interiéru, aby to nebylo příliš fádní nebo naopak nevkusné, nebudete to mít zrovna snadné. U běžných malířských barev musíte počítat pouze s jednobarevným řešením hladké stěny, případně ji můžete uměle zdrsnit, ale to je tak asi vše, co vám malířská barva umožní. Jestliže vsadíte na papírové či vinylové tapety, prodávané v rolích, pak může být optický efekt skutečně znamenitý, ovšem obrovským problémem jsou spáry (spoje) mezi jednotlivými pruhy tapet. Navázat každý z nich na sebe tak, aby spoj nebyl vidět, je nesmírně obtížné a mnohdy i nemožné.

stěna v pokoji

Pokud ovšem využijete tekutou tapetu s vhodně zvoleným dekorem, výsledek vás jistě mile překvapí. Za prvé tu nebudou nikde žádné spoje, vše bude jako jednotný celek bez spár. A za druhé barevný a vzorový dekor je natolik působivý, že jej někteří lidé označují jako luxusní. Výrobcům se skutečně povedl husarský kousek – začlenit do jednoho celku výhody klasické tapety a nátěru, resp. pokládky kašovité hmoty.

interiér domu

Pokládku zvládnete sami

Pokládání tekutých tapet je velmi snadné a zvládne to i naprostý amatér. Zpočátku se však doporučuje vyzkoušet si to na místě, které nebude vidět, abyste si vytvořili potřebný cvik. Je to kašovitá hmota podobná vápennému štuku, sádře nebo sádrokartonářskému tmelu, ale neshoduje se s nimi, je to skutečně pouze podobné. K práci potřebujete dřevěné, ocelové či plastové hladítko a špachtli.

Přírodní materiál

Velkou výhodou tekutých tapet je jejich složení. Základem je celulóza, do níž se přidávají kousky různých textilií (vlny, bavlny, hedvábí), a dále kousky kamínků, slídy a podobných přírodních materiálů. Součástí složení je také lepidlo (hydroxymethylcelulóza) a samozřejmě fungicidní a baktericidní látky proti plísním a bakteriím.